Kryssning

En kryssning är en resa med ett fartyg, där resenärerna i regel endast transporteras för nöjes skull. På en kryssning erbjuds ofta många olika förströelser, såsom shopping, motion och restaurangbesök. På en kryssning är det inte ovanligt att det finns en simbassäng. Om kryssningsfartyget endast är byggt för nöjesaktiviteter finns inget bildäck.

Kryssningar har blivit alltmer populärt under de senaste åren. En kryssning är att ypperligt tillfälle att knyta nya kontakter. Trenden har sitt ursprung från USA och svenskarnas favoritkryssningar styrs mot Tallinn, Finland, Norge men också Medelhavet. Men det är också populärt att, under vinterhalvåret, åka på kryssning i Karibien. Om kryssningen vara under lite längre tid och är lyxigare, så finns det ibland vissa teman. Det kan exempelvis vara möjligheten att få spabehandling, spela på casino eller njuta av gourmetmat. Flodkryssningar har på den senaste tiden blivit mycket populära. Det kan vara resor på Nilen, Donau eller någon rysk flod.

Vill man åka på en lite kortare kryssning kan man ta en sväng ut på Österjön. Exempel på kända kryssningsrederier är Birka Line, Silja Line, Stena Line, Viking Line och TT-Line. Birka Line grundades 1971 på Åland och trafikerar Stockholm – Mariehamn och Stockholm – Mariehamn – Visby – Tallinn. Det finländska rederiet Silja Line trafikerar norra Östersjön på rutterna Stockholm – Mariehamn/Långnäs – Åbo, Stockholm – Mariehamn – Helsingfors och Kapellskär – Mariehamn/Långnäs – Åbo. Det svenska rederiet Stena Line är trafikerar hela Nordeuropa. Turerna går bland annat mellan destination Sverige – Danmark, Sverige – Tyskland, Sverige – Polen, Nederländerna – Storbritannien, Storbritannien – Irland och Norge – Danmark.

Viking Line Abp är en åländsk rederikoncern som trafikerar Östersjön. Rutterna är Stockholm – Mariehamn/Långnäs – Åbo, Stockholm – Mariehamn – Helsingfors, Stockholm – Mariehamn, Kapellskär – Mariehamn samt Helsingfors – Tallinn. Det tyska rederiet TT-Line är trafikerar södra Östersjön. TT-Line kör bilfärjor mellan Trelleborg – Rostock och Trelleborg – Travemünde.

Innan man väljer att hoppas på en kryssning kan man läsa om andras erfarenheter av samma kryssning. Det finns nämligen många som lägger ut sina reseberättelser på Internet. Du ska också kontrollera vad som ingår när du köper en biljett till en kryssning. Du bör undersöka om mat är en utgift som tillkommer, eller om det ingår helpension på kryssningen. Kom också ihåg att en kryssning är en semesterform som passar både gammal och ung. De bolag som erbjuder kryssningar har alltid mycket väl utbyggda hemsidor, där du kan hitta all den information du skulle kunna tänkas behöva inför bokningen av en kryssning. Men om något skulle vara oklart så ska du inte tveka att höra av dig till reseföretaget. Därmed slipper du obehagliga överraskningar som annars kan uppkomma under resans gång. Väl ombord på fartyget ska du bara kunna slappna av och njuta av kryssningen.

Det finns flera olika kända kryssningsfartyg genom historien. Några av dessa är Titanic, Queen Elizabeth 2, Queen Mary 2 och Freedom of the Seas. Att följa med på en kryssning med Queen Mary 2, som sjösattes 2003, kostade 23 400 – 237 800 kronor för en tvåpersonshytt vid introduktionen.