Charterresa

När vi pratar om charterresor idag så åsyftas i regel en paketresa där flyg, mat och logi ingår. Förut var det vanligt att charterresor arrangerades av resebolag som hyrde flygplan och besättning från ett flygbolag. Men idag så har charterresearrangörerna vanligtvis flygplan.
Vid sidan av turistcharterflyg så finns det även stängda charterflyg. Det innebär att biljetter inte finns tillgängliga för allmänheten. Ofta rör det sig då om företag som hyrt ett flygplan, för ett eller flera olika tillfällen.

Skillnaden mellan charterflyg och reguljärflyg har med åren kommit att bli allt mindre. Detta eftersom researrangörerna sedan ett antal år tillbaka även ofta säljer flygstolar i charterflygningarna. Men charterflygningar ingår dock inte i systemet för flygbokningar. Biljetterna säljs via arrangörer och resebyråer.

Företag som säljer charterresor är bland annat Apollo Resor AB, Detur, Globetrotter, Fritidsresor och Ving. Ving är en av de största researrangörerna i norden. Fritidsresegruppen är en nordisk koncern med arrangörer av charterresor i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Gruppen tillhandahåller också resor via TEMA, Sportresor och Grand Tours. Apollo är den tredje största researrangören i Sverige och är marknadsledande på Grekland. Solresor är synonymt med resor av hög kvalitet, och boendet är en upplevelse i sig själv. Detur är en researrangör som erbjuder prisvärda charterresor till Bulgarien, Tunisien och Turkiet. Du ska vara medveten om att paketresor omfattades av ett speciellt konsumentskydd. Det innebär att du kan få hjälp av svenska staten vid eventuella naturkatastrofer och dylikt.

Förutom reseföretagens hemsidor, så finns det många sajter på Internet som ställer samman information och jämför priser på charterresor. Härigenom kan du få en god överblick beträffande det rådande prisläget. Solfaktor är en sådan sajt. Här finns information samlad från alla nordiska arrangörer av charterresor men också utvalda lågprisflygbolag. Bokning av din charterresa sker online. Ofta är det billigare att boka sin charterresa online. Detta eftersom det kostar resebolaget att ha personal som ombesörjer bokningar via telefon. Du kan exempelvis tjäna 200 kronor per person och bokning om du gör det över Internet.

När du bokat din charterresa så ska du först noga ha kontrollerat vad som ingår. Det kan vara hotell, med hel- eller halvpension, evenemang eller andra aktiviteter på plats. För att få tag på en bra charterresa till en hyfsat billig penning, så ska du se till att vara ute i god tid. De flesta resebolagen lägger ut sina resor flera månader innan de går av stapeln. Har man is i magen kan man dock vänta och försöka hitta en sistaminuten resa. Men då ska man vara flexibel beträffande tider.

Kom också ihåg att det finns begrepp som chartertåg och charterbussar. Att chartra en buss innebär ofta att man förfogar över den under en längre tid. Principen med chartertåg och charterbussar är dock densamma som när det gäller charterflyg.

Du ska alltid upplysa dig om villkoren för charterresan beträffande avbeställning, om ditt bagage skulle komma bort, hur man går en reklamation och allt annat som kan tänkas behöva veta. Allt om detta ska finnas på det aktuella resebolagets hemsida. Men om några oklarheter skulle finnas, så ska du alltid höra av dig till resebolaget och be dom förklara vilka regler som gäller.